CASE STUDY – BANCHORY

Client Brief

The clients initial thoughts related to a new kitchen utilising the existing space. Their one key change to the architecture of the room was installing bi-fold doors in place of the existing conventional windows.  This would provide direct access as well as views into their much prized garden.

We established that they were keen to have a more contemporary design with not only a better connection to the outside space, but also to the adjoining snug with the possibility of incorporating a wood burning stove. The clients were keen to create a kitchen where they could entertain family and friends. There was a separate dining space so the client was keen to include more casual options of a table area and bar stools.

Solution

We challenged the clients initial ideas and really made them think about what they wanted to achieve from the space. They wanted the best possible design in relation to function, but also with the wow factor.

The initial presentation took the clients by surprise and their reaction to the sink not being in front of the window took a while for them to get their heads around. By moving the sink they were shocked at how well the space flowed and the size of island they could have. The 3d visual presentation really helped convey this.

 

Once we’d established the format of the furniture, with sink in the island, we suggested that the old kitchen sink window be dropped to floor level to match the bi folding doors. This left room for the wood burning stove in the corner.  These changes enhanced the kitchen layout.

When it came to colour and material choice, contrasting grey tones including wood and concrete textures were used alongside the use of staggered furniture heights and depths – providing a more interesting and individual look to the kitchen.

Corian worksurfaces worked well in this design due to the size of the island, and mirrors in the wall furniture reflected the garden.  False plasterboard walls created depth and interest to the furniture.

 

The realisation from the clients when it clicked that this could actually be their kitchen really stood out – it was beyond anything they’d originally envisaged.