CASE STUDY – ABERDEENSHIRE

Client Brief

Looking to update their kitchen and utility room to compliment the converted barn they live in, our clients were looking for a traditional style with a modern twist.

Their passion for cooking, especially baking, meant we needed to focus on the various aspects required to facilitate this, including extra storage options for kitchen gadgets etc. It was important to incorporate a space for the family’s dog bed. The natural flagstone flooring and traditional family dining table and chairs were to remain, which would influence the choice of materials and colours.

The Utility room was at the back entrance to the house which made it a busy space, especially after dog walks. It required a storage solution for outdoor clothes and equipment.

Solution

We specified a Callerton solid wood shaker door painted in Sea Kelp and Porcelain colours. By adding features such as angled cornice, tongue and groove end panels and skirting plinths it gave a more traditional look. With the window cills in both rooms being the right height and very deep we were able to extend the high quality laminate work surfaces seamlessly into the space to create a deeper area resulting in a wider and brighter looking room as well as more usable surface for working.

The bespoke chimney canopy finished in the porcelain colour and the breakfront detail at the ovens create a focal point which compliments the traditional details with a modern colour.

Neff appliances were chosen, specifically for the Slide and Hide oven with dough proving and bread baking settings.

The perfect spot for the dogs bed was beside the radiator in an open unit with a useful drawer above.

By adding a seating area at the back door in the L shaped utility room a new functional area was created to form a “boot room” space providing extra storage and a useful area for umbrellas or dog toys whilst retaining the rooms original details such as the ceiling drying rack and laundry appliances.